top of page

A zwerfie a day….


#zwerfie

‘Als een kwart van de Nederlanders elke dag één rondwaaiende plastic zak of weggegooide verpakking van de straat zou rapen, zou het complete zwerfvuilprobleem zijn opgelost.’

Dat vertelde KLEAN-oprichter Peter Smith mij een paar jaar terug in een interview voor het Zomerdoeboek van Psychologie Magazine. Moet kunnen toch?

Smith was het zat, al die zooi op straat en in het water. Hij richtte stichting Klean op om samen de Plastic Soup tegen te gaan. Klean-lid Henk Vrugt gaf dat initiatief begin 2014 een mooie zwiep op Twitter, door de hashtag ‘#zwerfie’ in het leven te roepen: een uitnodiging om een selfie met zwerfvuil te maken. Bergen foto’s volgden.

Raap jezelf gelukkig...

Hoe vervelend die troep van anderen ook is: zelf je handen uit de mouwen steken geeft een goed gevoel, aldus Smith. ‘Steeds meer mensen vertellen ons dat ze zich vrolijker en actiever voelen sinds ze zwerfvuil opruimen.’

Dat bijdragen aan een gezonde planeet gelukkiger maakt, ontdekten ook psychologen Kathryn Buchanan en Anat Bardi van de Royal Holloway University in Londen. Zij stelden voor aanvang van een vrijwilligersweek het geluksniveau van studenten vast, en deden dat daarna nog een keer. De studenten − vaak onervaren met het ‘zomaar’ helpen van anderen − knapten tuintjes op, maakten schoon bij mensen of schilderden een schuur. Na afloop van de week, waarin ze gemiddeld zeven uur van hun vrije tijd hadden weggegeven, kenden de studenten een aanmerkelijk hogere waarde toe aan de kwaliteit van hun leven.

Ook deelnemers aan het goede- dadenonderzoek van de beroemde Amerikaanse psycholoog Sonja Lyubomirsky viel dat geluk ten deel. ‘En het effect van die goede daden hield tot zes maanden aan,’ zegt Lyubomirsky.

...en raap jezelf gezond

Van onbaatzuchtige inzet krijgt het leven niet alleen meer glans, maar ook meer rek. Mensen die geregeld iets doen voor de maatschappij, zijn in hun latere leven mentaal gezonder en leven gemiddeld langer. Gulle gevers hebben minder last van angstklachten en vergeven zichzelf hun fouten makkelijker. Onder jongeren verkleint vrijgevigheid de kans op een depressie. Lyubomirsky: ‘Er is veel onderzoek gedaan naar het krachtige verband tussen positiviteit en gezondheid.

Als bijdragen aan een gezondere wereld je veel positieve gevoelens bezorgt, kan dat het immuunsysteem een flinke oppepper geven.’

Dus raap een #zwerfie a day, it keeps the doctor (& de plastic soup) away!

(P.S. een nieuw Zomerdoeboek is in de maak)


Featured Posts
Recente Posts
Eerdere Posts
Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page