top of page

Doe je wel wat bij je past?


Psychologie Magazine - Wat kan ik, wat wil ik?

Dat je ergens goed in bent, wil nog niet zeggen dat je er ook gelukkig van wordt. Volgens arts en onderzoeker Remo Largo doen veel mensen iets wat niet bij hen past. Ik had een onderhoudend gesprek met deze man, auteur van het nieuwe boek Individu. En ga zo snel een rondje sporten, als afwisseling van mijn kantoorbaan!

‘Veel mensen voelen zich tegenwoordig een speelbal van hun omgeving,’ vertelt Largo in het verhaal dat in Psychologie Magazine nummer 3 te lezen is. De een na de ander zien we omvallen, en Largo denkt dat dat voor een belangrijk deel komt doordat mensen totaal geen zicht meer hebben op hun behoeften. 'En niet altijd keuzes maken, of kunnen maken, die passen bij de dingen waar ze goed in zijn, die ze nodig hebben, en waar ze voldoening uit halen.'

The only way is up?

Want al die carrièrestappen mogen logisch klinken, maar past het werk dat je vervolgens doet nog wel bij wat je echt léuk vindt? En dat ZZP-en mag zo heerlijk vrij lijken, maar gedij je eigenlijk wel in je eentje aan de keukentafel?

Stappenplan

De geïnterviewden in het verhaal ontdekten met het stappenplan van Remo Largo waar hun behoeften nou werkelijk lagen. Én hun competenties: waar ben ik eigenlijk echt goed in? Om vervolgens hun eigen bedrijf weer aan de wilgen te hangen, van natuurkundige te switchen naar timmerman of… gewoon te blijven zitten waar ze al zaten. Maar wél hun leven een beetje anders in te richten.

Eeuwig zonde

Lukt het om een omgeving voor jezelf te creëren die aansluit op je basisbehoeften, dan voel je je veel gezonder. Een wat andere insteek in het onderwijs en de maatschappij zou ook wel helpen, vindt Largo. ‘We zijn zo gebrand op wat de economie vraagt, en het steeds verder vooruitbrengen van die economie. Het overgrote deel van alle banen is inmiddels een kantoorbaan. Maar wij hebben 200.000 jaar lang totaal anders geleefd! Lang niet ieders basisbehoeften en competenties zijn zo dat een kantoorbaan daarbij past. Eeuwig zonde: heel veel mensen die nu “vastzitten” op kantoor, zouden veel beter uit de verf komen in fysieke banen.’

Hoe kun je nu tóch zorgen dat je een leven leidt dat bij je past? Je ontdekt het met deze checklist.


Featured Posts
Recente Posts
Eerdere Posts
Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page