top of page

'Empathie is het beste anti-pestprogramma dat je kunt bedenken'

Nu in Psychologie Magazine - Tekst: Peggy van der Lee

Leren omgaan met je gevoelens - het begint op school

De ogen van gedragsdeskundige Kees van Overveld lichtten op achter zijn bril toen hij me vertelde dat hij een kentering ziet. Dat een groeiende groep leerkrachten met hem vindt dat we een beetje zijn doorgeslagen met de nadruk op al dat rekenen, lezen, schrijven en toetsen. Dat school ook een plek moet zijn waar je levensvaardigheden leert zoals zelfbeheersing, empathie en de kunst om te luisteren, samen te werken – omdat die vaardigheden even belangrijk zijn als wiskunde en spelling om toegerust te zijn voor het leven.

Het onderzoek is zo overtuigend, het interview dat ik had met Kees van Overveld was zo inspirerend – kinderen op scholen waar een programma voor sociaal emotioneel leren gebruikt wordt, zijn empathischer, beter in staat gezamenlijk problemen op te lossen, stressbestendiger, minder angstig, minder agressief en hebben meer plezier op school. Mooie bijkomstigheid: hun schoolprestaties gaan er ook nog eens aanzienlijk op vooruit.

Steeds meer scholen doen het. Mijn missie: meer les in levensvaardigheden op alle scholen!

Featured Posts
Recente Posts
Eerdere Posts
Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page